Blog indlæg

Circular design

- en metode til at skabe forandring 

BLOG #3

 


Kan man bruge cirkulær design tænkning, som en måde at igangsatte forandringer i virksomheden til gavn for både brugere og planeten?


I min sidste blog post på Respira.dk tog jeg fat på emnet, om at det ikke længere er nok at bruge en traditionel bruger-drevet design approach, men at vi nu behøver en planet-driven approach, hvor man sætter planeten først – dernæst brugere og virksomheden. Men det er nemmere sagt end gjort – og dog. I en artikel fra Ellen MacArthur Foundation ”How circular design guidelines unlock orgnisations’ potential for change” er fokus på, hvordan store virksomheder bruger cirkulær design principper, som et værktøj til at igangsætte en forandringsproces i organisationen for at bidrage til en bæredygtig fremtid. I artiklen kan man læse om henholdsvis IKEA og DS Smith og deres forandringsprocesser.


”Begin with the end-in mind” er et princip, som på mange måder er nøglen til bæredygtigt design af fysiske produkter, som design virksomheden Wehlers anvender som det væsentligste princip for deres designs. Ellen MacArthur Foundation siger, at ”affald og forurening ikke opstår ved et uheld, men er konsekvensen af de beslutninger, som bliver taget i designprocessen, hvor ca. 80% af miljø påvirkningerne opstår”. Derfor ”Begin with the end in mind”, når man sætter nye produkter (og services) i verden  –  DET betyder noget for klima- og ressourceaftrykket – nu og på lang sigt.


Hvad er principperne i cirkulært design? På mange måder er det enkelt – man skal design produkter uden at skabe affald, at materialer og produkter kan bruges igen og igen, og at vi (produkterne) tilfører værdi til vores biologiske systemer omkring os i stedet for at tage fra dem. Fint sammenfattet i Ellen MacArthurs kendte Butterfly model, som er et must at forstå for at kunne skabe værdi til fremtidens samfund og vores økonomiske system (den cirkulære økonomi). Hør den forklaret her i en video fra Ellen MacArthur Foundation.


IDEO og Ellen MacArthur Foundation har sammen lavet en Circular Design Guide, som anvendes af mange af de store virksomheder, som en slags kick-starter for at skabe deres egne principper og rammer for at designe cirkulært. IKEA, som omtales i artiklen, har som en af de virksomheder, der har arbejdet i flere år med cirkulære design principper, også en læring at give videre: at man skal betragte det som en iterativ proces, hvor den første model vil skulle tilpasses og ændres over tid i takt med at organisation bevæger sig op af bæredygtighedens trappestige. One step at a time.  


Nogle simple trin for at komme i gang – 1-2-3:  

  1. Saml virksomhedens ”design team” og undersøg, hvad forskellen er på det, virksomheder gør i dag, og det som man gør i en cirkulær økonomi (se link ovenfor til Ellen MacArthur Foundation)
  2. Se muligheder – og spørg ”hvis vi skulle designe efter cirkulære design principper, hvilke muligheder har vi så”? Brug værktøjerne i den førnævnte Circular design guide.
  3. Og måske vigtigst – gør det! Sæt små pilotprojekter i gang, som på den måde bliver en katalysator for at få igangsat en forandringsproces (jeg har tidligere i en blog refereret til Beacons for change som netop er sådanne små ”pilotprojekter”).

 

Man skal være modig og ønske at ændre til fordel for ”planeten” – endda før hensynet til egen virksomhed. Og det er også her, at man skal være forberedt på de svære beslutninger. Men et godt råd er at gøre de små ting først, som kan være en katalysator for at skabe endnu flere forbedringer og innovationer – og for at få igangsat en forandringsproces. Det er de små håndgribelige og meningsfyldte pilotprojekter, der kan blive omdrejningspunkt og katalysator for forandringsprocessen. One step at a time.


Næste Respira blog sætter fokus på ”de gode materialer i cirkulært design”. Der sker rigtig meget på materiale fronten – i mange brancher. Jeg kigger på William McDonough og hans indsigter omkring Cradle-to-cradle design, men også det som han kalder ”A new language for carbon”. Det er interessant. Ellen MacArthur sætter også her i interview med Christiana Figueres fokus på, hvorfor det er så vigtigt, at vi tænker cirkulært nu – og ikke kun kigger på indsatser indenfor energisektoren (se i link her fra deres Summit21 https://youtu.be/HcbM3I7uMSw)


unsplash