Circular Economy Insights & Inspiration

Insights

Facts & figures // Analysen

CIRCULARITY - teasers fra analysen

Et udvalg af inspirerende og aktuelle cases PÅ VEJ

BLOG #1 BEACONS FOR CHANGE (april 2021) 



Det er en crazy tid, vi lever i. Det er forandringernes tid, som vi må omfavne og gribe muligheden for at skabe den fremtid, vi ønsker for de næste generationer. Er det nemt? Nej – og det ved vi, men der er et momentum lige nu, som måske betyder, at vi alle er parate til at ændre adfærd og være en del af ”noget”, som fører os i den rigtige retning. Vi skal alle have modet til at plante et træ – eller vores eget ”beacon”, som kan tage flere med på rejsen. Jeg bruger ordet beacon her, som jeg selv blev introduceret til hos IDEOs online kursus ”Designing for change”. IDEO forklarer en beacon for change, som”a small, tangible win, that builds the momentum you need to move from a little change to a big transformation”. Og det er netop metoden i at tænke i små forandringer – i stedet for at skabe store forkromede løsninger, som netop nu i forandringers tid (måske) kan bringe os hurtigere videre. Det er jo som Morten Munster også siger i Jytte (fra Marketing) vender tilbage, ”hvis du vil skabe store forandringer, skal du satse på de små”. Ja, tak!



Mon ikke at vi netop i tiden fremover vil se rigtig mange nye initiativer og innovationer, som opstår i små mikro samfund – et utal af pilotprojekter. Nogle vil vokse sig store andre forblive små, men uanset hvad så skaber det forandringer for det bedre. Det er her begreber som co-creation og pilotprojekter kommer til sin ret også. For når man står midt i et paradigme skifte, hvor vi skal ændre den økonomiske lineære model til en cirkulær økonomi, er der brug for enorm meget forandringsvilighed og innovation; det må ske i små bider med de små succeshistorier som guide for de næste. Beacons for change!


Jeg har lavet en blog om grøn omstilling Respira.dk – fordi jeg kan ikke lade være med at skrive og udvikle koncepter der gør verden til et bedre sted. Det er min første beacon for change. Så her er mit ”fremtids – og skrive lab” – respira.dk. Hvis det kan inspirere nogle få  – så har jeg sat en ”beacon”. Læs eventuelt også analysen ”Fremtidens bæredygtige forbruger” – og selv om den er fra 2019, så er den fuld af gode data og viden. Vi – dvs. Claus fra A&B Analyse gennemførte den som en kvantitativ analyse med +2000 respondenter. Der er meget indsigt i den. Den ligger til gratis download på respira.dk. Her kan du bl.a. læse, at vi danskere er parate til at ændre adfærd for en mere bæredygtig fremtid – kun 5% så sig selv som ”meget bæredygtige i deres adfærd i dag” men til gengæld ønskede 31% at være det i fremtiden (på en skala fra 1-7).

 

En crazy fremtid at se ind i

Jeg har desuden lovet mig selv at skrive en artikel 1 gang i måneder for at fodre min blog med nyt – cases, teknologier, adfærd, shops – som ændrer måder lidt efter lidt frem mod en mere bæredygtig fremtid. En fremtid hvor virksomheder innoverer både for det bedre for planeten og os mennesker! Og måske netop i den rækkefølge, hvis det skal lykkes os at ændre vores eksistensberettigelse på den lange bane. For det har været en vild vækst, som der står i artikel i Information den 22. februar 2021 med titlen ”topøkonom: Ingen grad af teknologisk fremskridt kan gøre økonomisk vækst mulig i det uendelige” – for vi bliver bare så mange flere mennesker og vores BNP vokser med højere og højere vækstrater hvert år (Dasgupta report). Så ja – Planeten først, så ”os” når vi skal skabe nye løsninger for en bæredygtig fremtid. Det kan kun blive spændende – og hvad vil vi mon tænke om 20 år, når vi kigger tilbage på den måde, vi levede på i dag. Det bliver sjovt!


Facts til reflektion: i perioden fra år 0 til 1820 steg BNP pr. verdensborger med kun 50% - mens den alene fra 1950 til 2016 steg med næsten 450 procent – i Europa med så meget som 650 procent. Og samtidig eksploderede antal mennesker på jorden – i dag med næsten 8 mia mennesker og en øget gennemsnitsalder, fra 29 år i 1820 til 73 år i dag på verdensplan (fra Information den 22. februar).